04.202024
0
0

Cristian Jura: ” Avem o mare responsabilitate. Cu viața și cariera unui sportiv nu te poți juca”

COMUNICAT DE PRESĂ

În cadrul evenimentului de lansare al Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv a luat cuvântul președintele T.R.A.S., domnul prof. univ. dr. Cristian Jura. Acesta a explicat de ce arbitrii din cadrul T.R.A.S. au o mare responsabilitate.

Este un moment istoric și simbolic în același timp. Lansăm oficial Tribunalul Român de Arbitraj Sportiv ca o entitate independentă. Am apărut dintr-o dublă necesitate. Pe de-o parte urmărim un trend european căci s-au mai înființat astfel de tribunale spre exemplu în Germania, Olanda sau Polonia, care au preluat o parte din litigiile rezervate dreptului sportului. Pe de altă parte avem această necesitate de a exista în România o autoritate care este independentă. După cum vedeți, nivelul de reprezentare este foarte înalt în cadrul Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv. Spuneam că este un moment simbolic pentru că noi am făcut demersuri susținute, de un an de zile, pentru a nu vă prezenta un balon de săpun, o instituție care s-a înființat și atât. Dimpotrivă, ne-am constituit în mod legal, avem o procedură, avem arbitri și avem deja un caz soluționat, ceea ce este foarte important. Am dorit să arătăm, în momentul în care am venit în fața dumneavoastră, că avem o structură funcțională nu doar o formă lipsită de fond. Această primă cauză a fost soluționată într-un termen de șase săptămâni respectând toate garanțiile procesuale. Acest aspect este foarte important de reținut. În primul rând dorim să ținem cont de oameni pentru că pentru un sportiv contează foarte mult dacă dosarul său este soluționat într-o săptămână, două, o lună sau un an, căci dacă e soluționat într-un termen lung îi poate afecta întreaga carieră sportivă. Acest mecanism de funcționare realizat în special pentru sport cu o procedură foarte simplă, de celeritate, considerăm că vine în întâmpinarea tuturor. O federație a fost suficient de curajoasă să ne transfere autoritatea și suntem în discuții cu alte federații, care doresc într-o formă sau alta să colaboreze cu Tribunalul Român de Arbitraj Sportiv.


În arhitectura instituțională deja existentă la nivel național, pe lângă Agenția Națională pentru Sport, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Agenția Națională pentru Sport, iată că apare și Tribunalul Român de Arbitraj Sportiv. Venim cu această latură instituțională pentru soluționarea litigiilor sportive.


Avem o mare responsabilitate. Cu viața și cariera unui sportiv nu te poți juca. Sunt aspecte foarte importante de care trebuie să ținem cont. Există o problemă cu care în general avocații specializați în dreptul sportului se confruntă anume aceste jurisdicții suprapuse. Mergi la comisiile federațiilor apoi în instanță, unde litigiul durează foarte mult, nu știi la ce să te aștepți, iar litigiile în instanță durează foarte mult, trebuie să recunoaștem. Ne aflăm în fața unul sistem care în loc să se simplifice, se complică foarte mult și noi ne-am propus să venim în fața dumneavoastră cu un sistem simplificat și dedicat sută la sută sportului.”