Într-un context național în care 3.897 de judecători din cadrul judecătoriilor, tribunalelor și curților de apel din România au avut de soluționat un număr de 3.759.358 de dosare în anul 2022, echivalentul unei medii de 965 de dosare per judecător, Tribunalul Român de Arbitraj Sportiv își propune să devină principala alternativă de soluționare a disputelor din dreptul sportului cât și un mijloc simplu, rapid și accesibil de soluționare a acestora.

Tribunalul Român de Arbitraj Sportiv are sarcina de a soluționa litigiile juridice din domeniul sportului prin arbitraj și pronunțarea unor hotărâri arbitrale care au același caracter executoriu precum cel al hotărârilor instanțelor de drept comun din România.

Dacă durata medie a soluționării în mod definitiv a unui litigiu pecuniar în fața instanțelor de drept comun din România este între 2 și 4 ani, Tribunalul Român de Arbitraj Sportiv va pronunța hotărâri definitive într-un termen extrem de scurt, de ordinul zilelor în cazuri urgente respectiv în 4-6 luni în cazul spețelor ordinare, aspect ce va aduce o securitate juridică în dreptul sportului.

Sportul este în deplină ascensiune economică, iar pentru a susține acest trend este nevoie de o entitate care să vină în sprijinul structurilor sportive și participanților la activitatea sportivă și să le ofere acestora o modalitate dinamică de soluționare a litigiilor ce are în vedere celeritatea procedurilor necesare în dreptul sportului.

În cadrul Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv  își desfășoară activitatea șase arbitrii aleși pentru cunoștințele lor de specialitate în domeniul arbitrajului și al dreptului sportiv. 

Călăuzit de maxima latină jus est ars boni et aequi (dreptul este arta binelui și a echității), Tribunalul Român de Arbitraj Sportiv își propune să reprezinte devină etalonul de referință al judecății în dreptul sportului.