Istoricul Tribunalului Roman de Arbitraj Sportiv

Tribunalul Roman de Arbitraj Sportiv

Înființat în luna martie 2023, Tribunalul Român de Arbitraj Sportiv (T.R.A.S.) este o entitate independentă de orice organizație sportivă a cărui scop este soluționarea litigiilor legate de sport prin arbitraj sau mediere conform unor reguli procedurale adaptate nevoilor specifice dreptului sportului.

Tribunalul Român de Arbitraj Sportiv este o formă de arbitraj instituționalizat, astfel cum este reglementată de către Legea nr. 134/2010, Codul de Procedură Civilă, în Titlul VII al Cărții a IV-a „Despre Arbitraj", care funcționează în baza unui regulament propriu, aplicabil în cazul tuturor litigiilor supuse spre soluționarea Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv, potrivit unei convenții arbitrale.

Tribunalul Român de Arbitraj Sportiv este plasat sub autoritatea administrativă și financiară a Asociației Române de Arbitraj Sportiv (A.R.A.S.). În reglementarea și desfășurarea activității arbitrale, Tribunalul Român de Arbitraj Sportiv este autonom în raport de instituția care l-a înființat, anume Asociația Română de Arbitraj Sportiv.

Activitatea arbitrajului instituționalizat din cadrul Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv nu are caracter economic și nu urmărește obținerea de profit.