Colegiul de Conducere al Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv, întrunit în ședința din 21.08.2023, a adoptat Regulile Arbitrale T.R.A.S. ce au intrat în vigoare la data de 21.08.2023 și sunt aplicabile cererilor de arbitraj comunicate către Secretariatul T.R.A.S. începând cu această dată.

  1. ASPECTE INTRODUTIVE

1.1. Tribunalul Român de Arbitraj Sportiv (denumit în continuare „T.R.A.S.") a fost înființat de către Asociația Română de Arbitraj Sportiv (denumită în continuare „A.R.A.S") având C.I.F. 47269057 cu scopul de a oferi părților implicate în litigiile sportive o formă de jurisdicție arbitrală ce presupune o soluționare eficientă și operativă a acestor dispute.

1.2. T.R.A.S. este o formă de arbitraj instituționalizat, astfel cum este reglementată de către Legea nr. 134/2010 - Codul de Procedură Civilă - în Titlul VII al Cărții a IV-a „Despre Arbitraj", care se constituie și funcționează în mod permanent pe lângă A.R.A.S., în baza unui regulament propriu, aplicabil în cazul tuturor litigiilor supuse spre soluționarea T.R.A.S., potrivit unei convenții arbitrale. Activitatea arbitrajului instituționalizat T.R.A.S. nu are caracter economic și nu urmărește obținerea de profit.

1.3. În reglementarea și desfășurarea activității arbitrale, T.R.A.S. este autonom în raport de instituția care l-a înființat, anume A.R.A.S. Măsurile necesare pentru garantarea autonomiei sunt reglementate prin Regulamentul Intern al T.R.A.S.

1.4. Părțile care doresc ca disputele lor să fie soluționate de către T.R.A.S. recunosc că prezentele reguli de arbitraj T.R.A.S. (denumite în continuare „Regulile”) sunt concepute pentru a oferi un mijloc simplu, rapid și accesibil de soluționare a acestor dispute. În consecință, prezentele Reguli necesită cooperarea părților și a reprezentanților părților, în special în ceea ce privește numărul limitat de poziții procesuale scrise (de regulă, o singură poziție procesuală scrisă de către fiecare parte) și termenele scurte care trebuie respectate. În interesul operativității și din perspectiva costurilor reduse, părțile recunosc că procedurile de fond ale arbitrajului T.R.A.S. se desfășoară în fața unui tribunal arbitral format din trei arbitri (în continuare „Arbitrii”) desemnați de către Colegiul de Conducere al T.R.A.S., respectiv că audierile fizice vor avea loc numai la solicitarea părților și ca urmare a deciziei președintelui completului astfel constituit. Prin acest mod de soluționare al disputelor, părțile recunosc că dreptul lor la apărare și contradictorialitatea dezbaterilor sunt garantate.

1.5. Se recomandă ca părțile care doresc să se adreseze T.R.A.S. cu privire la posibilele dispute să folosească următoarea convenție arbitrală în limba română sau, după caz, în limba engleză:

"Orice dispută care decurge din sau este în legătură cu prezentul contract, inclusiv referitoare la încheierea, executarea ori desființarea acestuia, va fi înaintată Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv (T.R.A.S.) din București, România și va fi soluționată în conformitate cu Regulile de Arbitraj T.R.A.S. de către trei arbitri desemnați de Colegiul de Conducere al Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv. Locul arbitrajului va fi în București, România, iar limba arbitrajului va fi limba româna."

"Any dispute arising out of or related to the present contract, including concerning the conclusion, performance or termination thereof, shall be submitted to the Romanian Tribunal of Sports Arbitration (T.R.A.S.) in Bucharest, Romania, and shall be resolved in accordance with the T.R.A.S.’ Arbitration Rules by three arbitrators appointed by the T.R.A.S.’ Management Board. The seat of arbitration shall be Bucharest, Romania and the language of the arbitration shall be English."

1.6. Prin înaintarea oricărei dispute spre soluționare T.R.A.S., părțile recunosc aplicabilitatea prezentelor Reguli în vigoare la momentul sesizării Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv și sunt de acord cu acestea. Orice derogare de la această prevedere este nulă, afară numai dacă, ținând seama de condițiile speței și de conținutul regulilor de procedură indicate de părți ca fiind aplicabile, completul constituit al T.R.A.S. decide că pot fi aplicate și regulile alese de părți, stabilind dacă aplicarea acestora din urmă este efectivă sau prin analogie.

1.7. Prezentele Reguli au fost adoptate în data de 21.08.2023, la București, de către Plenul Arbitrilor, conform Regulamentului Intern.

  1. COMPETENȚĂ

2.1. Persoanele care au capacitate deplină de exercițiu pot conveni să soluționeze pe calea arbitrajului litigiile dintre ele, în afară de acelea care privesc drepturile asupra cărora părțile nu pot să dispună.

2.2. Arbitrii au puterea să se pronunțe asupra competenței T.R.A.S., precum și asupra excepțiilor invocate ce privesc existența, scopul sau validitatea convenției arbitrale

  1. LOCUL ARBITRAJULUI

3.1. Locul arbitrajului desfășurat în cadrul T.R.A.S., respectiv orice procedură arbitrală desfășurată, va fi la București, România, chiar dacă audierile, dacă vor exista, vor fi organizate într-un alt loc sau prin video conferință ori în format hibrid.

  1. PROCEDURA ÎN FAȚA ARBITRILOR. DECĂDEREA.

4.1. În măsura în care nu se prevede contrariul în prezentul Regulament, Arbitrii vor deține puteri depline în a stabili procedura ce va fi urmată în fața acestora.

4.2. Orice parte care participă la arbitraj și nu invocă, de îndată, o obiecție cu privire la nerespectarea oricărei prevederi din prezentul Regulament, a oricăror alte reguli aplicabile procedurii de arbitraj, a oricărei instrucțiuni emisă de către Arbitri sau a modului de conducere a arbitrajului de către Arbitri, va fi decăzută din dreptul de a formula o asemenea obiecție.

  1. LIMBA ARBITRAJULUI

5.1. Principala limbă a arbitrajului în fața T.R.A.S. este limba română; limba secundară este limba engleză.

5.2. Documentele transmise către T.R.A.S. într-o altă limbă decât cea română sau engleză vor fi însoțite de o traducere autorizată, cu excepția cazului în care Arbitrii decid altfel.

5.3. Arbitrii pot decide, după consultarea părților, ca procedura să se desfășoare într-o altă limbă.

  1. REPREZENTAREA PĂRȚILOR

6.1. Părțile pot formula cereri și își pot exercita drepturile procesuale personal sau pot fi asistate de avocați ori, în cazul persoanelor juridice, de consilierii juridici proprii.

6.2. În cadrul procedurii arbitrale din fața T.R.A.S., împuternicirea dată avocaților, potrivit legii, reprezintă alegerea domiciliului sau, după caz, a sediului procesual la avocat, dacă în cuprinsul acesteia nu se prevede altfel.

  1. COMUNICAREA CU T.R.A.S. - COMUNICAREA ACTELOR DE PROCEDURĂ

7.1. Toate actele de procedură sau alte comunicări de la și către T.R.A.S. vor fi realizate prin intermediul Secretariatului Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv. Părțile convin să transmită actele de procedură sau alte comunicări exclusiv prin e-mail. Transmiterea printr-un alt mod decât cel prin e-mail va fi limitată doar la situațiile excepționale în care comunicarea prin e-mail este tehnic imposibilă.

7.2. Cererea de Arbitraj va fi transmisă către adresa de e-mail a Secretariatul T.R.A.S. (secretariat@tras.ro). În acest scop, reclamantul va folosi modelul cererii de arbitraj publicat de către T.R.A.S. pe site-ul propriu.

7.3. Comunicările de la T.R.A.S. către părți sau reprezentanții acestora vor fi efectuate către adresa indicată în Cererea de Arbitraj, respectiv în Răspunsul la Cererea de Arbitraj sau la orice altă adresă menționată ulterior în scris.

7.4. Dacă, după eforturi rezonabile, comunicarea nu poate fi efectuată către o persoană care este parte în procedura de arbitraj, în conformitate cu prevederile de la art. 7.3., Arbitrii pot proceda la comunicarea actelor de procedură față de această persoană prin publicitate pe site-ul T.R.A.S. (www.tras.ro). În acest fel, orice act de procedură publicat pe site-ul T.R.A.S. se consideră ca fiind comunicat părții din procedura de arbitraj. Procedura se socotește îndeplinită în a 3-a zi de la publicarea actului

7.5. Dacă o parte la procedura de arbitraj transmite un act de procedură sau orice fel de comunicare într-un alt mod decât prin e-mail, Arbitrii sunt îndreptățiți să solicite o copie pe suport informatic a respectivului document.

  1. TERMENE PROCEDURALE

8.1. Termenele procedurale pentru depunerea unor înscrisuri vor fi determinate de către Arbitri prin referirea la o anume dată calendaristică.

8.2. Arbitrii pot să prelungească termenele sau să acorde noi termene. Cu excepția cazului în care Arbitrii decid într-un alt mod, orice solicitare de amânare din partea părților va fi depusă cu cel puțin 3 (trei) zile înaintea împlinirii respectivului termen împreună cu motivele justificative pentru care se solicită amânarea.

  1. NUMIREA ARBITRILOR. RĂSPUNDEREA ARBITRILOR.

9.1. Până la data prevăzută la art. 20.3, toate disputele din fața T.R.A.S. vor fi soluționate de către un complet format din trei Arbitri aflați pe lista de arbitrii T.R.A.S. în momentul înregistrării Cererii de Arbitraj. Desemnarea membrilor completului va fi efectuată de către Colegiul de conducere al T.R.A.S., cu respectarea principiului rotației. În cazul în care unul, sau mai mulți dintre Arbitrii astfel desemnați sunt indisponibili, recuzați sau se abțin, Colegiul de Conducere al T.R.A.S. va numi un alt/alți arbitru/arbitri.

9.2. Ulterior desemnării Arbitrilor, înainte de continuarea procedurilor de arbitraj, fiecare dintre Arbitrii desemnați va transmite Secretariatului T.R.A.S. o declarație scrisă prin care își declară independența, imparțialitatea și acceptă mandatul încredințat. Părțile vor fi informate asupra existenței și conținutului declarației.

9.3. Un Arbitru poate fi recuzat dacă circumstanțele dau naștere unor îndoieli legitime cu privire la independența ori imparțialitatea sa. Cererea de recuzare se depune în scris, în cel mult 5 (cinci) zile de la momentul în care partea a aflat despre motivul de recuzare. Soluționarea recuzării se va realiza de către un arbitru al T.R.A.S. ce nu este membru al respectivului complet, desemnat de Colegiul de conducere al T.R.A.S. și care va putea acorda părților respectiv Arbitrului în cauză, în prealabil, dreptul de a susține cererea de recuzare, respectiv dreptul de a-și exprima poziția privind motivul recuzării.

9.4. Pot fi recuzați numai arbitri care fac parte din completul T.R.A.S. căruia pricina i-a fost repartizată pentru soluționare. Cererea de recuzare a tuturor arbitrilor T.R.A.S. este inadmisibilă.

9.5. Asociația Română de Arbitraj Sportiv, Președintele și Vicepreședintele T.R.A.S., Arbitrii și întreg personalul auxiliar implicat în arbitrajul T.R.A.S. nu pot fi considerați responsabili pentru nicio acțiune sau omisiune în legătură cu procedurile de arbitraj reglementate de prezentul Regulament, cu excepția cazurilor de neglijență gravă sau acțiuni,  respectiv omisiuni intenționate.

  1. CEREREA DE ARBITRAJ

10.1. Arbitrajul în fața T.R.A.S. începe în momentul primirii de către Secretariatul T.R.A.S. a Cererii de Arbitraj, care va conține următoarele elemente:

a) Numele și prenumele, domiciliul sau, după caz, reședința părților ori, pentru persoanele juridice, denumirea și sediul lor. De asemenea, vor fi menționate codul numeric personal sau, după caz, codul unic de înregistrare ori codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerțului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice și contul bancar al reclamantului, precum și al pârâtului, dacă este cunoscut de reclamant;

b) Numele, prenumele și calitatea celui care reprezintă partea în fața T.R.A.S., anexându-se dovada calității de reprezentant;

c) Adresa de e-mail, respectiv numărul de telefon al reclamantului și al pârâtului, precum și al persoanei care reprezintă reclamantul și pârâtul;

d) Menționarea convenției arbitrale, anexându-se în copie contractul în care clauza este inserată, iar, dacă a fost consemnată într-un înscris separat ori dacă s-a încheiat un compromis, o copie de pe acesta;

e) Obiectul și, dacă este cazul, valoarea cererii și calculul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori. Se va menționa suma totală solicitată cu titlu de dobândă sau penalitate referitoare la perioada anterioară înregistrării Cererii de Arbitraj;

f) Motivele de fapt și de drept;

g) Probele pe care se întemeiază cererea de arbitraj. În cazul în care susținerile reclamantului sunt întemeiate în baza unui regulament, acesta este obligat să anexeze o copie a variantei actualizate la zi a respectivului regulament, semnată spre conformitate cu originalul;

h) Procesul verbal de mediere, în cazul în care este prevăzută această cale de soluționare prealabilă a disputei;

i) Mențiunea dacă se solicită ca o audiere fizică să aibă loc și dacă se solicită audierea unui/unor martor/martori, cu indicarea motivului pentru care reclamantul consideră că este necesar ca o audiere fizică să aibă loc, precum și a tezei probatorii pentru audierea martorului/martorilor;

j) Semnătura.

10.2. În cazul în care Cererea de Arbitraj nu îndeplinește prevederile de la art. 10.1 punctele a)-j), Secretariatul T.R.A.S. va învedera părții complinirea lipsurilor într-un termen de 3 (trei) zile, sub sancțiunea anulării cererii. În cazul în care reclamantul nu îndeplinește obligațiile stabilite în sarcina sa, Președintele T.R.A.S. va anula cererea astfel formulată.

10.3. Arbitrajul în fața T.R.A.S. nu va continua până când taxa administrativă, conform prevederilor art. 19, va fi creditată în contul bancar al Asociației Române de Arbitraj Sportiv. Secretariatul T.R.A.S. poate stabili o dată limită pentru plata de către reclamant a taxei administrative. În cazul în care taxa administrativă nu este achitată până la data stabilită, Cererea de Arbitraj va fi anulată de către Președintele T.R.A.S.

  1. COSTURILE ARBITRAJULUI

11.1. Secretariatul T.R.A.S. va fixa costurile arbitrajului în conformitate cu prevederile prezentului Regulament, care vor fi achitate în contul bancar al Asociației Române de Arbitraj Sportiv de către părțile participante la arbitraj, potrivit art. 19, în tranșe egale, cu excepția cazului în care Arbitrii vor decide altfel. La stabilirea acestor costuri, Secretariatul T.R.A.S. va lua în considerare, printre altele, valoarea cererii și complexitatea cauzei.

11.2. Dacă una din părți nu își achită tranșa fixată de către Secretariatul T.R.A.S. cu titlu de costuri de arbitraj, cealaltă parte va fi obligată să o achite, sub sancțiunea prevăzută la art. 11.3.

11.3. Arbitrii nu vor continua procedura arbitrală până când costurile arbitrajului nu vor fi plătite integral. Secretariatul T.R.A.S. poate stabili o dată limită pentru plata de către părți a costurilor arbitrajului. În cazul în care costurile arbitrajului nu sunt achitate până la data stabilită, Cererea de Arbitraj va fi anulată de către Președintele T.R.A.S.

11.4. Prevederile art. 10 și 11 se aplică mutatis mutandis cererilor reconvenționale sau altor cereri incidentale formulate.

  1. MĂSURI ASIGURATORII ȘI PROVIZORII

12.1. Ca urmare a unei cereri, Arbitrii pot stabili măsuri asiguratorii și provizorii precum sechestrul asigurător, poprirea asigurătorie și sechestrul judiciar. În cazul unei urgențe, astfel de măsuri pot fi stabilite ex parte.

12.3. Cererile de instituire a unor măsuri asiguratorii și/sau provizorii pot fi depuse numai odată cu sau după înregistrarea unei Cereri de Arbitraj și vor fi soluționate de către un complet diferit de cel care judecă fondul cauzei.

12.4. Deciziile de instituire a unor măsuri asiguratorii și/sau provizorii pot fi condiționate de depunerea unei taxe, respectiv a unei cauțiuni. Cuantumul cauțiunii se va stabili de către secretariatul T.R.A.S. prin raportare la valoarea pretențiilor și nu poate depăși 10% din valoarea acestora. În aceeași măsură, cuantumul taxei va fi stabilit de către secretariatul T.R.A.S. prin raportare la valoarea pretențiilor și nu poate depăși 10% din valoarea acestora.

12.5. Nedepunerea cauțiunii, respectiv neachitarea taxei în termenul prevăzut de către Secretariatul T.R.A.S. va atrage anularea cererii de către Președintele T.R.A.S.

12.6. Împotriva Hotărârii Arbitrale de instituire a măsurilor asiguratorii se poate declara apel, în termen de 5 (cinci) zile de la comunicare, acesta fiind condiționat de depunerea unei taxe care va fi stabilită de către secretariatul T.R.A.S. prin raportare la valoarea pretențiilor și nu poate depăși 10% din valoarea acestora. Cererea de apel va fi soluționată de către un alt complet T.R.A.S. decât cel care a pronunțat hotărârea apelată.

12.7. Prin înregistrarea unei Cereri de Arbitraj în conformitate cu prezentul Regulament, părțile renunță în mod expres la orice drept de a solicita instanțelor de drept comun luarea de măsuri asiguratorii și/sau provizorii cu privire la disputa deferită T.R.A.S..

  1. PROCEDURA ARBITRALĂ. RĂSPUNSUL LA CEREREA DE ARBITRAJ.

13.1. După înregistrare și constatarea că au fost îndeplinite prevederile de la art. 10.1, Cererea de Arbitraj va fi comunicată Colegiului de conducere al T.R.A.S.,  pentru o determinare prima facie cu privire la caracterul arbitrabil al obiectului supus diferendului în vederea continuării arbitrajului. În cazul în care Colegiul de conducere determină că nu există o convenție arbitrală valabil încheiată în favoarea T.R.A.S., Președintele T.R.A.S. va respinge Cererea de Arbitraj ca nefiind de competența T.R.A.S.

13.2. În cazul în care Colegiul de conducere al T.R.A.S. constată arbitrabilitatea de către T.R.A.S. a cauzei, taxa administrativă fiind achitată, acesta va desemna Arbitrii care compun completul.

13.3. Colegiul de Conducere al T.R.A.S. sau Arbitrii, dacă aceștia sunt desemnați în acest scop, poate/pot conexa două sau mai multe Cereri de Arbitraj într-un singur dosar. Conexarea poate fi dispusă atunci când se constată că două sau mai multe spețe se află în strânsă legătură, iar convențiile arbitrale sunt identice în substanță. În lipsa unor circumstanțe excepționale, cererile care nu sunt bazate pe același contract și nici nu sunt bazate pe contracte care au o legătură directă între ele nu sunt considerate a avea o legătură suficient de strânsă.

13.4. De asemenea, Colegiul de Conducere al T.R.A.S. sau Arbitrii poate/pot disjunge o Cerere de Arbitraj în două sau mai multe dosare, atunci când se constată că nu există o strânsă legătură între capetele de cerere deduse arbitrajului or convențiile arbitrale nu sunt identice în substanță.

13.5. Secretariatul T.R.A.S. va informa părțile cu privire la desemnarea Arbitrilor care compun completul, respectiv cu privire la costurile de arbitraj stabilite în sarcina părților și va comunica pârâtului Cererea de Arbitraj, precum și termenul procedural în interiorul căruia acesta va trebui să depună Răspunsul la Cererea de Arbitraj, care va trebui să conțină:

a) Orice apărare cu privire la competența de soluționare a diferendului de către T.R.A.S;

b) O întâmpinare cu privire la cererea reclamantului prin intermediul căruia se arată apărările de fapt și de drept pe care se sprijină apărarea pârâtului și solicitările acestuia pe fondul cauzei;

c) Adresa de e-mail, respectiv numărul de telefon al pârâtului, precum și al persoanei care reprezintă pârâtul;

d) Dacă este cazul, cererea reconvențională, care trebuie să întrunească aceleași condiții precum cererea de arbitraj și solicitările pe fondul acesteia;

e) Probele pe care pârâtul înțelege să își întemeieze răspunsul la cererea de arbitraj. În cazul în care apărările pârâtului sunt întemeiate în baza unui regulament, acesta este obligat să anexeze o copie a variantei actualizate la zi a respectivului regulament, semnat spre conformitate cu originalul, sub sancțiunea înlăturării acestor apărări;

f) Mențiunea dacă se solicită o audiere în format fizic și dacă se solicită audierea unui/unor martor/martori, respectiv motivul pentru care pârâtul consideră că este necesară o audiere fizică să aibă loc, precum și teza probatorie pentru audierea martorului/martorilor;

g) Semnătura.

  1. SOLUȚIONAREA CERERII DE ARBITRAJ

14.1. După comunicarea Cererii de Arbitraj și a Răspunsului la Cererea de Arbitraj, Arbitrii vor stabili dacă este necesară lămurirea suplimentară a unor aspecte de fapt sau de drept și vor solicita părților să depună poziții procesuale cu privire la aspectele învederate. Cu excepția cazului în care Arbitrii decid că sunt necesare, nu vor fi luate în considerare pozițiile procesuale depuse de către terți. De asemenea, nu vor fi luate în considerare pozițiile procesuale depuse de către părți în absența unei solicitări exprese prealabile în acest sens din partea Arbitrilor sau fără acordul acestora, acord care nu va fi refuzat în mod nerezonabil.

14.2. Arbitrii emit ordine procedurale prin intermediul cărora pot dispune prezentarea de probe suplimentare, solicita răspunsuri cu privire la aspecte specifice sau stabili instrucțiuni pentru continuarea procedurii arbitrale.

14.3. Pe întreaga durată a procedurii de arbitraj, Arbitrii vor încuraja părțile să ajungă la o soluționare amiabilă a disputei.

14.4. La cererea uneia sau a ambelor părți ori din oficiu, dacă aceasta se impune, Arbitrii pot suspenda procedura de arbitraj pentru o perioadă de cel mult 30 de zile.

  1. AUDIEREA IN PERSONAM

15.1. Nu au loc audieri in personam în cadrul procedurilor de arbitraj, conform prezentelor Reguli, cu excepția cazului în care, la cererea oricăreia dintre părți sau din oficiu, Arbitrii decid să organizeze o audiere. Audierile în fața T.R.A.S. nu sunt publice.

15.2. Arbitrii vor stabili  dacă o audiere va avea loc prin telefon, video conferință, în format fizic (față în față) sau hibrid. În cazul în care arbitrii vor opta pentru o audiere față în față, aceștia vor stabili locul în care se va desfășura audierea.

15.3. Pentru organizarea audierii, părțile vor fi nevoite să suporte costuri suplimentare de arbitraj, stabilite de către Secretariatul T.R.A.S.. Arbitrii pot condiționa desfășurarea ședinței de plata anticipată de către părți a costurilor suplimentare de arbitraj.

15.4. În cazul audierii martorilor, Arbitrii îi vor invita să spună adevărul și le vor atrage atenția asupra faptului că falsul în declarații constituie infracțiune și este pedepsit conform Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal. Părțile vor fi responsabile pentru disponibilitatea martorilor propuși și vor suporta orice costuri și cheltuieli legate de audierea lor, precum și, dacă este cazul, de participarea unui interpret.

  1. ANULAREA CERERII DE ARBITRAJ. NEÎNDEPLINIREA OBLIGAȚIILOR DE CĂTRE PÂRÂT.

16.1. În cazul în care reclamantul nu respectă prevederile art. 7.1, respectiv ale art. 10.1, 10.2 și 10.3 din Regulament referitoare la Cererea de Arbitraj, deși i-a fost comunicată obligația de a transmite orice elemente lipsă, Președintele T.R.A.S. poate decide anularea Cererii de Arbitraj.

16.2. În cazul în care pârâtul nu respectă prevederile art. 13.5 privind Cererea Reconvențională, deși i-a fost comunicată obligația de a transmite orice elemente lipsă, competența anulării Cererii Reconvenționale aparține Arbitrilor.

16.3. În cazul în care pârâtul nu depune un Răspuns la Cererea de Arbitraj sau depune un răspuns care nu este în conformitate cu prevederile art. 13.5, Arbitrii pot continua procedura arbitrală și pronunța o hotărâre arbitrală.

16.4. De asemenea, Arbitrii pot pronunța o hotărâre arbitrală în cazul în care o parte nu respectă un ordin procedural sau alte instrucțiuni emise de Arbitri ori nu se prezintă la o audiere.

  1. LEGEA APLICABILĂ

17.1. T.R.A.S. soluționează disputa în temeiul contractului și al normelor de drept aplicabile.

17.2. În baza acordului expres și prealabil al părților, T.R.A.S. poate soluționa disputa în echitate, conform principiului ex aequo et bono.

17.3. În cazul în care o pricină nu poate fi soluționată nici în baza legii, nici a uzanțelor, iar, în lipsa acestora din urmă, nici în baza dispozițiilor legale privitoare la situații asemănătoare, ea va trebui judecată în baza principiilor generale ale dreptului, având în vedere toate circumstanțele acesteia și ținând seama de cerințele echității.

  1. HOTĂRÂREA ARBITRALĂ

18.1. În cel mult 45 de zile de la momentul finalizării procedurii arbitrale sau de la plata unor cheltuieli de arbitraj suplimentare, prin raportare la oricare dintre aceste două momente, în funcție de care survine ultimul, Arbitrii vor pronunța o Hotărâre Arbitrală motivată, datată și semnată.

18.2. Hotărârea Arbitrală se redactează în scris și trebuie să cuprindă:

a) Numele arbitrilor, locul și data pronunțării hotărârii;

b) Numele și prenumele părților, domiciliul ori reședința lor sau, după caz, denumirea și sediul, numele și prenumele reprezentanților părților, precum și ale celorlalte persoane care au participat la dezbaterea litigiului;

c) Menționarea convenției arbitrale în temeiul căreia s-a procedat la arbitraj;

d) Obiectul litigiului și susținerile pe scurt ale părților;

e) Motivele de fapt și de drept ale hotărârii, iar în cazul arbitrajului în echitate, motivele care, sub acest aspect, întemeiază soluția;

f) Dispozitivul;

g) Semnătura arbitrilor.

18.3. Arbitrii au facultatea de a decide, dacă, în preambulul hotărârii arbitrale, vor introduce un scurt rezumat al celor reținute în speța respectivă alături de cuvintele cheie ale speței. 

18.4.  În vederea dezvoltării unei jurisprudențe unitare a T.R.A.S., Colegiul de Conducere al T.R.A.S. poate sesiza Plenul Arbitrilor pentru a se pronunța asupra problemelor de drept susceptibile de a fi soluționate în mod diferit, ori au fost soluționate diferit, de către completele T.R.A.S..

18.5. Hotărârile Arbitrale ale T.R.A.S. sunt considerate a fi pronunțate la sediul Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv.

18.6. Hotărârile Arbitrale T.R.A.S. sunt definitive, executorii și obligatorii din momentul comunicării acestora către părți.

18.7. Hotărârea Arbitrală poate fi desființată pe calea acțiunii în anulare în conformitate cu prevederile art. 608 și următoarele din Legea nr. 134/2010 Codul de Procedură Civilă.

18.8. În cazul în care părțile unui arbitraj încheie o tranzacție după momentul desemnării Arbitrilor, înțelegerea va primi forma unei Hotărâri Arbitrale de Tranzacționare numai dacă părțile solicită acest aspect, respectiv numai dacă Arbitrii sunt de acord cu solicitarea părților.

18.9. După comunicarea Hotărârii Arbitrale, Arbitrii pot, ca urmare a unei solicitări sau din oficiu, să îndrepte greșelile materiale din textul Hotărârii Arbitrale sau alte greșeli evidente care nu schimbă fondul soluției, precum și greșelile de calcul.

18.10. În cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înțelesul, întinderea sau aplicarea dispozitivului hotărârii ori acesta cuprinde dispoziții potrivnice, oricare dintre părți poate cere T.R.A.S. să lămurească dispozitivul sau să înlăture dispozițiile potrivnice. De asemenea, dacă prin hotărârea pronunțată T.R.A.S. a omis să se pronunțe asupra unui capăt de cerere, asupra unei cereri conexe sau incidentale, oricare dintre părți poate solicita completarea acesteia.

18.11. Cererea prevăzută la art. 18.9 respectiv art. 18.10 poate fi formulată în cel mult 10 zile de la data comunicării hotărârii și se soluționează de către același complet al T.R.A.S. care a pronunțat Hotărârea Arbitrală, care va acorda părților, în prealabil, dreptul de a formula o poziție procesuală cu privire la solicitare, fără a avea loc o audiere in personam, cu excepția situațiilor în care arbitrii apreciază că este necesar.

  1. CHELTUIELILE ARBITRALE

19.1. Împreună cu Cererea de Arbitraj, respectiv cu Cererea Reconvențională, reclamantul din Cererea de Arbitraj și, respectiv, reclamantul din Cererea Reconvențională vor achita în următorul cont bancar:

Beneficiar: ASOCIAȚIA ROMÂNĂ DE ARBITRAJ SPORTIV
Adresa: Str. Benjamin Franklin, nr. 16, Sector 1, București
CIF: 47269057
Bancă: Banca Transilvania
IBAN: RO59 BTRL RONC RT06 7120 9301 (RON); RO09 BTRL EURC RT06 7120 9301 (EUR);
SWIFT: BTRLRO22

o taxă de arbitraj fixă, nerambursabilă, conform următorului tabel:

Valoarea totală a obiectului
Cererii de Arbitraj sau a Cererii Reconvenționale (în lei)
Echivalentul taxei de arbitraj (în lei)
Până la 5.000 lei500 lei
Între 5.001 lei și 10.000 lei1.000 lei
Între 10.001 lei și 25.000 lei1.500 lei
Întrei 25.001 lei și 50.000 lei2.000 lei
Între 50.001 lei și 75.000 lei2.500 lei
Între 75.001 lei și 100.000 lei3.000 lei
Între 100.001 lei și 150.000 lei3.500 lei
Între 150.001 lei și 200.000 lei4.000 lei
Între 200.001 lei și 300.000 lei4.500 lei
Între 300.001 lei și 500.000 lei5.500 lei
Între 500.001 lei și 1.000.000 lei7.500 lei
Peste 1.000.000 lei8.500 lei plus 0.5% din ce depășește 1.000.000 lei
Litigii nepatrimoniale2.000 lei

 

Valoarea totală a obiectului
Cererii de Arbitraj sau a Cererii Reconvenționale (în euro)
Echivalentul taxei de arbitraj
Până la 1.000 euro100 euro
Între 1.001 euro și 2.000 euro200 euro
Între 2.001 euro și 5.000 euro300 euro
Întrei 5.001 euro și 10.000 euro400 euro
Între 10.001 euro și 15.000 euro500 euro
Între 15.001 euro și 20.000 euro600 euro
Între 20.001 euro și 30.000 euro700 euro
Între 30.001 euro și 40.000 euro800 euro
Între 40.001 euro și 60.000 euro900 euro
Între 60.001 euro și 100.000 euro1.100 euro
Între 100.001 euro și 200.000 euro1.500 euro
Peste 200.000 euro1.700 euro plus 0.5% din ce depășește 200.000 euro
Litigii nepatrimoniale400 euro

Taxa de arbitraj va fi avută în vedere de Arbitri atunci când vor acorda cheltuielile de arbitraj față de partea care va cădea în pretenții.

19.2. Ulterior desemnării Arbitrilor, împreună cu comunicarea Cererii de Arbitraj, se va stabili cuantumul costurilor de arbitraj, care vor fi achitate în același cont bancar menționat la art. 19.1 de către părțile la arbitraj, conform următorului tabel:

Valoarea totală a sumei în dispută (în euro)Echivalentul costurilor de arbitraj (în euro)
Până la 1.000 euro300 euro
Între 1.001 euro și 2.000 euro450 euro
Între 2.001 euro și 5.000 euro600 euro
Între 5.001 euro și 10.000 euro840 euro
Între 10.001 euro și 15.000 euro1.350 euro
Între 15.001 euro și 20.000 euro2.750 euro
Între 20.001 euro și 30.000 euro1.980 euro
Între 30.001 euro și 40.000 euro2.400 euro
Între 40.001 euro și 60.000 euro2.700 euro
 Între 60.001 euro și 100.000 euro3.600 euro
 Între 100.001 euro și 200.000 euro4.800 euro
 Peste 200.000 euro6.000 euro plus 0.5% din ce depășește 200.000 euro
 Litigii nepatrimonialepână la 3.600 euro
Valoarea totală a sumei în dispută (în lei)Echivalentul costurilor de arbitraj (în lei)
 Până la 5.000 lei1.500 lei
 Între 5.001 lei și 10.000 lei2.250 lei
 Între 10.001 lei și 25.000 lei3.000 lei
 Întrei 25.001 lei și 50.000 lei4.200 lei
 Între 50.001 lei și 75.000 lei6.750 lei
 Între 75.001 lei și 100.000 lei8.250 lei
 Între 100.001 lei și 150.000 lei9.900 lei
 Între 150.001 lei și 200.000 lei12.000 lei
 Între 200.001 lei și 300.000 lei13.500 lei
 Între 300.001 lei și 500.000 lei18.000 lei
 Între 500.001 lei și 1.000.000 lei24.000 lei
Peste 1.000.000 lei30.000 lei plus 0.5% din ce depășește 1.000.000 lei
Litigii nepatrimonialepână la 18.000 lei

19.3. La finalul procedurii de arbitraj, președintele completului va stabili cuantumul final al costurilor de arbitraj, care va include taxa de arbitraj, cheltuielile de arbitraj, precum și alte taxe T.R.A.S., dacă vor exista. Costul final al cheltuielilor de arbitraj poate fi inclus în hotărâre sau comunicat separat părților.

19.4. Partea care pretinde cheltuieli suportate în legătură cu procedura arbitrală trebuie să facă dovada existenței și întinderii lor, cel mai târziu la data închiderii dezbaterilor asupra fondului cauzei.

19.5. Prin Hotărârea Arbitrală se stabilește partea care va suporta cheltuielile de arbitraj și în ce proporție. Ca regulă generală, pe lângă cheltuielile de arbitraj, prin Hotărârea Arbitrală se vor acorda părții a cărei cerere a fost admisă și orice alte cheltuieli suportate în legătură cu procedura arbitrală (precum onorariul avocatului, costuri de deplasare, costuri rezonabile legate de audierea martorilor, etc.). Când vor decide asupra cheltuielilor de arbitraj și cu privire la orice alte cheltuieli suportate în legătură cu procedura arbitrală, Arbitrii vor lua în considerare, în primul rând, complexitatea cauzei, procentul de succes (prin raportare la pretențiile admise de Arbitri față de cele solicitate T.R.A.S.), iar, în al doilea rând, conduita procesuală a părții, precum și contribuția părții la costurile de arbitraj.

19.6. Taxele precum și orice alte cheltuieli suportate în legătură cu procedura arbitrală pot fi acordate după cum urmează:

Valoarea totală a sumei ce face obiectul arbitrajului (în lei)Suma maximă a taxelor și cheltuielilor ce pot fi solicitate (în lei)
Până la 30.000 lei10.000 lei
Între 30.001 lei și 50.000 lei15.000 lei
Între 50.001 lei și 100.000 lei20.000 lei
Întrei 100.001 lei și 250.000 lei25.000 lei
Între 250.001 lei și 500.000 lei35.000 lei
Între 500.001 lei și 1.000.000 lei45.000 lei
Între 1.000.001 lei și 2.500.000 lei75.000 lei
Între 2.500.001 lei și 5.000.000 lei100.000 lei
peste 5.000.001 lei200.000 lei
Litigii nepatrimoniale45.000 lei

 

Valoarea totală a sumei ce face obiectul arbitrajului (în euro)Suma maximă a taxelor și cheltuielilor ce pot fi solicitate (în euro)
Până la 6.000 euro2.000 euro
Între 6.001 euro și 10.000 euro3.000 euro
Între 10.001 euro și 20.000 euro4.000 euro
Întrei 20.001 euro și 50.000 euro5.000 euro
Între 50.001 euro și 100.000 euro7.000 euro
Între 100.001 euro și 200.000 euro10.000 euro
Între 200.001 euro și 500.000 euro15.000 euro
Între 500.001 euro și 1.000.000 euro20.000 euro
peste 1.000.000 euro40.000 euro
Litigii nepatrimoniale10.000 euro

 

În cazul unei coparticipări procesuale, active ori pasive, suma maximă a taxelor și cheltuielilor ce pot fi solicitate se stabilește în mod separat pentru fiecare parte conform tabelului și principiilor menționate supra.

19.7. Pentru a se determina valoarea totală a sumei ce formează obiectul arbitrajului, se include valoarea totală a tuturor cererilor din procedură (valoarea Cererii de Arbitraj, a Cererii Reconvenționale, dobânzi calculate până la momentul înregistrării cererii, penalități de întârziere calculate până la momentul înregistrării cererii, etc). În cazul în care valoarea totală a sumei care formează obiectul arbitrajului se modifică în timpul procedurilor arbitrale, ca urmare a unei plăți parțiale, de exemplu, suma relevantă la care se va raporta T.R.A.S. este suma cea mai mare dintre cele două sume.

19.8. Doar din perspectiva aplicabilității art. 19.1. 19.2, și 19.6, valoarea totală a Cererii de Arbitraj și a Cererii Reconvenționale se va calcula diferențiat.

  1. DISPOZIȚII FINALE ȘI TRANZITORII

20.1. Prezentele Reguli intră în vigoare la data de 21.08.2023 și sunt aplicabile Cererilor de Arbitraj comunicate către Secretariatul F.R.A.S. începând cu această dată.

20.2. Dosarul arbitral soluționat se păstrează în arhiva Secretariatului Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv.

20.3. Sistemul de desemnare de către Colegiul de conducere al T.R.A.S. a Arbitrilor va fi menținut atât timp cât numărul de arbitri ai T.R.A.S. va fi mai mic de 30 de arbitri. Ulterior depășirii acestui număr, în baza hotărârii emise în acest sens de Colegiul de conducere al T.R.A.S. , se va aplica sistemul alegerii de către părți a câte unui arbitru de pe lista de arbitri ai T.R.A.S., urmând ca supraarbitrul să fie desemnat de către cei doi arbitri sau, în caz de dezacord între aceștia, de către Președintele T.R.A.S..

20.4. În cazul în care T.R.A.S. este sesizat cu o cerere de apel, prevederile prezentelor Reguli Arbitrale se aplică mutatis mutandis sub toate aspectele.

20.5. Colegiul de Conducere al T.R.A.S. deține competența de a decide asupra tuturor aspectelor care nu sunt reglementate în mod expres de prezentele Reguli Arbitrale.